PVC дограма

PVC дограмата се изработва от поливинилхлорид (PVC) – синтетичен пластмасов полимер. Този вид дограма е широко разпространен поради множеството си предимства, включително добра изолация, устойчивост на влага и достъпна цена. PVC профилите имат многокамерна структура, която подобрява топло- и звукоизолационните свойства. Обикновено профилите имат между 3 и 7 камери. Вътрешността на PVC профилите често се армира със стоманени вложки, които подобряват механичната устойчивост и стабилността на конструкцията.

Основно предимство на PVC дограмата е топлоизолацията. Благодарение на многокамерната структура и добрите уплътнения, PVC дограмата предлага отлична топлоизолация, което помага за намаляване на енергийните разходи през зимата. PVC дограмата също така осигурява добра звукоизолация. Устойчива е на влага и корозия, което я прави подходящ избор за различни климатични условия, включително в региони с висока влажност или солен въздух. PVC дограмата не изисква специална поддръжка. Почистването с вода и неагресивни почистващи препарати е достатъчно за поддържане на добрия й вид. В сравнение с алуминиевата и дървената дограма, PVC дограмата е по-достъпна, което я прави икономичен избор за много домакинства. Не на последно място, PVC профилите могат да се рециклират, което допринася за опазването на околната среда.

Недостатъците на този вид профили са по-малката устойчива на удари и механични повреди в сравнение с алуминиевата дограма. При екстремни температури PVC дограмата може леко да се деформира. Въпреки това, модерните PVC профили са подобрени, за да минимизират този проблем.

PVC дограмата има дълъг срок на експлоатация, обикновено между 20 и 30 години, в зависимост от качеството на материалите и условията на експлоатация.

Алуминиева дограма

Алуминиевата дограма е популярно решение за прозорци, врати и плъзгащи системи, предлагайки висока устойчивост, модерен дизайн и дълготрайност. Тя се използва както в жилищни, така и в комерсиални и обществени сгради. В последните години алуминиевата дограма с термо мост набира все по-голяма популярност поради подобрените й изолационни свойства.

Алуминият е изключително здрав и устойчив на външни влияния материал. Той не корозира и не се деформира, което го прави подходящ за различни климатични условия и натоварвания. Въпреки здравината си, алуминият е лек материал, което улеснява монтажа и намалява натоварването върху конструкцията на сградата. Предлага се в много голямо разнообразие от цветове и покрития, включително такива, които имитират дърво. Това позволява интеграцията й в различни архитектурни стилове и интериорни решения. Алуминиевата дограма има изключително дълъг експлоатационен срок. Тя запазва своята функционалност и външен вид без необходимост от специална поддръжка. Освен всичко останало, алуминият е негорим материал, което повишава пожаробезопасността на сградата.

Алуминиева дограма с вграден термо мост

Алуминиевата дограма с термо мост (известна още като топлоизолационна или прекъснат термомост) е усъвършенствана версия на стандартната алуминиева дограма, предлагаща значително по-добри изолационни свойства. Термо мостът представлява прекъсване на директния контакт между външната и вътрешната част на алуминиевия профил чрез вграждане на специални пластмасови или полиамидни вложки. Тези вложки намаляват топлопроводимостта на алуминия, което значително подобрява топлоизолационните характеристики на дограмата. По този начин успешно се съчетава здравината на алуминия с изолационните предимства на пластмасата. Основни предимства на алуминиевата дограма с термо мост са минимизирането на топлинните загуби и предотвратяването на конденз. Това я прави подходяща както за студен, така и за топъл климат. Благодарение на подобрената топлоизолация, алуминиевата дограма с термо мост спомага за намаляване на енергийните разходи за отопление и охлаждане. В комбинация с подходящ стъклопакет, се постига и отлична шумоизолация, създавайки комфортна и тиха вътрешна среда. Тази дограма е изключително устойчива на влага, вятър и ултравиолетови лъчи, което гарантира дългогодишна експлоатация без промяна в качествата й. Повечето производители посочват период между 40 – 50 години.

Недостатък на алуминиевата дограма е по-висока цена, особено на тази с термо мост, в сравнение с PVC дограмата. Но по-голямата здравина, съответно по-дългият експлоатационен период, компенсират този фактор.

Приложение на алуминиевата дограма, освен във всякакъв тип сгради, е особено подходящо за прозорци и витрини с по-големи размери заради здравината на материала.

Кой е подходящият избор?

И двата вида профили са доказали качествата си през годините и не бихте сгрешили, избирайки който и да е от тях. Предимствата и недостатъците на PVC и алуминиевата дограма се открояват в контекста на експлоатацията и специфичните нужди, които трябва да бъдат покрити. Решаващ фактор при избора е добрата информираност и вземането предвид на индивидуалните специфики. Именно за това нашият модел на работа ви предлага двойна консултация. Първо, нашите колеги в шоурумите ще ви покажат мостри на базата на вашите желания. Второ, при взимане на размерите и разглеждане на обекта, техническите ни консултанти ще ви дадат подробни съвети. На базата на техните общи препоръки гарантираме, че ще разчитате на дълга и безпроблемна експлоатация на избраната от вас дограма.


Значение на стъклопакета в дограмата

Важно е да се помни, че профилите на дограмата съставляват само рамката на прозореца. По-голямата част от общата площ се заема от стъклопакета. Изборът на правилния стъклопакет е ключов за максималната изолация от студ, топлина и шум, както и за дълготрайната ефективност на прозорците. Тук можете да се запознаете с различните видове стъклопакети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart

Back to Top