Изборът на правилното стъкло за вашия дом или офис може значително да подобри енергийната ефективност и шумоизолацията в пространството. Два от най-популярните видове стъкла, които се влагат в стъклопакети са КА стъклото и стъклото “Четири сезона”. В тази статия ще разгледаме техните характеристики, предимства и подходящи приложения.

КА стъкло

КА стъклото, или стъклото с нискоемисийно покритие (от английски „Low-E“), е специално обработено стъкло, което има тънко покритие от метални оксиди. Това покритие е невидимо с просто око и се нанася по време на производствения процес. КА стъклото има отлични топлоизолационни свойства, като спомага пропускането на слънчевата светлина и топлина в помещението и същевременно предотвратява пропускането на топлината навън. Това стъкло се поставя от най-вътрешната страна на стъклопакета, независимо колко камерен е той. КА стъклата намаляват топлинните загуби с над 30% в сравнение с обикновените стъкла, което е особено важно през студените месеци и отоплителния сезон.

Тези качества обаче правят КА стъклото неподходящ избор за летните месеци, защото задържат топлината вътре и значително повишават температурата в помещението. Не препоръчваме този тип стъкла за прозорци или врати със западно или южно изложение, особено през лятото. Най-удачно е монтажът на КА стъкла да се извършва на прозорци и врати със северно изложение. Подходящ избор е за домове и офиси в по-студени климатични райони, където е важно да се задържа топлината вътре.

Стъкла “Четири сезона”

Нискоенергийното стъкло, известно още като стъкло 4 сезона, е усъвършенствана версия на К-стъклото. То също има метализирано покритие от едната си страна, но притежава значително по-добри характеристики по отношение на пропускането на топлината отвътре навън. Нискоенергийните стъкла са подходящи за употреба през зимния период, когато задържат топлината вътре в помещенията, което води до по-ниски разходи за отопление, дори при големи прозорци. През лятото енерджи стъклата ограничават навлизането на слънчевата светлина, помагайки за поддържането на по-хладен климат в помещенията. Освен това имат способността да отблъскват до 60% от слънчевите лъчи, като в същото време остават максимално светлопропускливи. Така помещенията са защитени от вредните UV лъчения. Стъклата 4 сезона са отличен избор за прозорци и врати, независимо от тяхното изложение. Нискоенергийното стъкло се поставя от външната страна на стъклопакетите.

Къде е най-подходящо да ги използваме? През лятото, когато в стаите с южно и западно изложение навлиза прекомерна слънчева светлина, температурата значително се покачва. В този случай стъклата 4 сезона са най-подходящият избор. През зимата, същите помещения могат да бъдат некомфортни за обитаване поради по-бавното им затопляне. Стъклата четири сезона предлагат ефективно решение за изолация от студа, задържайки успешно топлината вътре.

Разлики между КА стъкло и стъклата “Четири сезона”

Топлоизолация:

  • КА стъкло: Основно фокусирано върху задържането на топлината вътре през зимата.
  • Четири сезона: Осигурява както топлоизолация през зимата, така и отразяване на слънчевата топлина през лятото.

Светлопропускливост:

  • И двете стъкла предлагат висока пропускливост на светлината, но стъклата “Четири сезона” имат предимството да поддържат комфортна температура през цялата година.

УВ защита:

  • КА стъкло: Филтрира частично УВ лъчите.
  • Четири сезона: Осигурява значително по-висока степен на защита от УВ лъчите.

Енергийна ефективност:

  • И двата вида стъкла предлагат значителни енергоспестяващи свойства, но стъклата “Четири сезона” предлагат по-добър баланс между зимни и летни условия.

Кога кое стъкло е подходящо?

Изберете КА стъкло, ако живеете в регион с по-студен климат и основният Ви приоритет е задържането на топлината през зимата. Ако търсите универсално решение, което да осигурява комфорт и енергийна ефективност през всички сезони, стъклата “Четири сезона” са отличен избор.

Ако имате съмнения какво стъкло да изберете или как да съчетаете видовете стъкла в стъклопакет, винаги можете да се обърнете към нашите консултанти, които ще отговорят на всички възникнали въпроси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart

Back to Top