Остъкляването на балконите и терасите предлага множество предимства, които значително подобряват качеството на времето прекарано в жилището. Една от основните причини хората да инвестират в остъкляване на тераси е увеличаването на жилищната площ. Остъклените балкони могат да се използват целогодишно, превръщайки се в допълнителна стая, зимна градина или уютен кът за почивка. Така добавяте функционалност и създавате допълнително пространство за семейството и неговите нужди.

Освен това, остъклените балкони осигуряват по-добра топлоизолация, предпазвайки жилището от студ и вятър през зимата и задържайки прохлада през лятото. Също предпазвате терасата от прах, дъжд, сняг и вредни UV лъчи, което спомага за запазване на мебелите и декоративните елементи в добро състояние.

Намаляването на шума е още една значителна полза от остъкляването на терасите. Остъклените системи помагат за намаляване на шума от улицата и съседните жилища, създавайки по-тихо и спокойно пространство. В допълнение, остъклените системи увеличават сигурността на жилището, като правят достъпа до балкона по-труден за неканени гости. Всички тези предимства правят остъкляването на тераси и балкони една от най-ефективните и полезни инвестиции за всеки дом.

Възможности за остъкляване

Алуминиева дограма

Алуминиевата дограма е най-масовият избор при остъкляването на тераси. Здравината на материала позволява инсталирането на по-големи прозорци, а качеството му не се компрометира от влиянието на околната среда. Студеният, обикновен профил се предпочита за тераси, където се търси затваряне, но не и оптимална топлоизолация. За висока термоизолация през всички сезони, е подходящ алуминиев профил с вграден термо мост в съчетание с качествен стъклопакет.

Остъкляването с алуминиеви профили може да се конфигурира в системи със стандартни отварящи се крила на прозорците и вратите, както и в плъзгащи системи, които спестяват място. Съществуват различни видове хармоники, плъзгания с тънки профили и други варианти според изискванията на пространството и целта на експлоатацията. Алуминиевите профили могат да бъдат боядисани в един от многото цветове от каталога на RAL, както и да се фолират в дървесна имитация.

PVC дограма

PVC профилите са подходящи, когато освен затваряне на терасата, се изисква и добра термо- и шумоизолация. В съчетание с качествени стъклопакети, създавате изцяло ново помещение, подходящо за целогодишно обитаване. Минусът на PVC дограмата е, че материалът е по-мек и реагира на сезонните промени в температурата, но производителите непрекъснато подобряват качествата на тези профили, които остават надежден и масов избор при остъкляване.

Конфигурациите за остъкляване включват стандартно отваряне на прозоречни крила и врати, плъзгащи системи и хармоники. PVC дограмата може да се фолира в дървесни имитации и да се боядисва в няколко основни цвята.

Безпрофилни системи

Безпрофилните системи за остъкляване стават все по-популярни поради приоритета, който дават на светлината и ненарушаването на гледката. Тези конструкции позволяват изцяло или частично отваряне на терасата през топлите месеци и напълно затваряне през студените. Безпрофилното остъкляване е много красиво, елегантно и функционално, но носи своите недостатъци – по-ниска термо- и шумоизолация и по-ниска сигурност в сравнение с остъкляването с дограма.

Безпрофилните системи включват плъзгане и отваряне тип “хармоника”.

Нашият съвет

При избора на остъкляване се взимат предвид множество фактори като нуждите на потребителите, възможностите на пространството, целта на експлоатацията, изложението и цената. Нашата препоръка е да се консултирате със специалисти, които да направят оглед на обекта и да изслушат вашите индивидуални нужди.

Мислете за остъкляването като за дългосрочна инвестиция, която със сигурност ще подобри енергийната ефективност и комфорта в дома ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cart

Back to Top